سونوگرافی بارداری را چگونه تفسیر کنیم؟
در این مطلب به تفسیر سونوگرافی بارداری و معیارهایی که در این آزمایش بررسی میشوند، میپردازیم.
تفسیر سونوگرافی بارداری
زمانیکه نتیجه سونوگرافی را دریافت میکنید، با تعدادی علامت و رقم روبرو خواهید شد که احتمالا نمیدانید به چه معنا هستند. با استفاده از راهنمای زیر میتوانید درک بهتری از نتیجهی سونوگرافی بارداری خود پیدا کنید.
۱. GA در سونوگرافی بارداری
این معیار (مشاهده ساک حاملگی) برای تایید بارداری داخل رحمی و همچنین مشخص کردن سن بارداری اهمیت دارد. معمولا این شاخص به صورت ترکیبی از تعداد هفته و روز نوشته میشود. سن حاملگی از آخرین روز از دوره قاعدگی مادر تا روز سونوگرافی محاسبه میشود، بنابراین از نظر پزشکی حدود دو هفته از این مدت را زن حامله نبوده است.
۲. CRL در سونوگرافی بارداری
CRL یکی از اندازه گیریهایی است که در طول سونوگرافی بارداری انجام میشود. این اندازه شامل فاصله نوک سر تا پایین باسن جنین است و اندازه ساک، دست و پاها در آن لحاظ نمیشود. از CRL میتوان در محاسبه دقیق سن بارداری استفاده کرد. این مقدار تنها در هفتههای ۶ تا ۱۴ بارداری قابل اندازه گیری است و به کمک آن پزشک میتواند زمان احتمالی زایمان را تعیین کند.با توجه به اندازه CRL در تفسیر سونوگرافی بارداری سن جنین محاسبه میشود. این مقدار نباید توسط اندازه گیریهای دیگر نقض شود، مثلا اگر در سونوگرافی دوم با فاصله چند هفته، سن جنین مقداری کمتر از انتظار تعیین شود، بدان معناست که جنین به طور طبیعی رشد نمیکند.
۳. BPD در سونوگرافی بارداری
اندازه سر جنین یکی دیگر از معیارهایی است که در تفسیر سونوگرافی بارداری اهمیت دارد. BPD برابر با دور جمجمه جنین در حال رشد است. این عدد در محاسبه سن بارداری و وزن جنین نیز استفاده میشود. مقدار BPD از حدود ۲/۴ سانتی متر در هفته سیزدهم بارداری تا حدود ۹/۵ سانتی متر افزایش پیدا میکند.
۴. FL در سونوگرافی بارداری
طول استخوان ران جنین یکی از طولانیترین اندازهها در میان استخوانهای جنین است. این مقدار نیز همچون اندازه سر جنین در محاسبه وزن و سن بارداری مورد استفاده قرار میگیرد. FL در هفته چهاردهم بارداری حدود ۱/۵ سانتی متر است و در نهایت به حدود ۷/۸ سانتی متر میرسد.
۵. AC در سونوگرافی بارداری
AC، اندازهی دور شکم جنین است. این شاخص در سونوگرافیهای روزهای آخر بارداری برای محاسبه وزن آن اهمیت پیدا میکند.
۶. EFW در سونوگرافی بارداری
EFW برابر با وزن تخمینی جنین است که با استفاده از طول استخوان ران، اندازه دور جمجمه و اندازه دور شکم جنین محاسبه میشود.
۷. FHR یا ضربان قلب جنین
ضربان قلب جنین در هفته ششم بارداری قابل اندازه گیری است. دراین زمان ضربان قلب جنین باید ۱۲۰ تا ۱۶۰ ضربان در هر دقیقه باشد و در هفته دهم بارداری این مقدار به ۱۷۰ ضربان در دقیقه افزایش پیدا میکند و در ادامه مجددا تا ۱۳۰ تپش کاهش مییابد.
۸.اندازه استخوان بینی
این معیار برای بررسی احتمال وجود بیماریهای کروموزومی اندازه گیری میشود. در جنینهایی که اختلالات کروموزومی وجود دارد استخوان بینی در هفتههای یازده تا سیزده دیده نمیشود.
سخن آخر
درصورتی که تفسیر سونوگرافی بارداری غیر طبیعی باشد، پزشک به شما انجام آزمایشات بیشتری را پیشنهاد خواهد کرد. اندازههای کمتر از حد طبیعی ممکن است نشانه محدودیت رشد داخل رحمی باشد و اندازههای بیشتر از حد نرمال ممکن است نشانه مشکلاتی مثل دیابت بارداری باشند. معمولا بیشتر زنان در طول بارداری یک تا سه بار سونوگرافی را انجام میدهند. البته اگر جنین یا مادر با خطر جدی روبرو باشند این دفعات بیشتر خواهد بود. انجام سونوگرافی در بارداری را جدی بگیرید تا از مشکلات احتمالی جلوگیری شود.منبع: سایت ستاره
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}